Koření, která pomohou i v boji s rakovinou
Kari, rozmarýn, skořice, chilli papričky. Představujeme vám koření, které nejenže dochutí pokrmy, ale ještě funguje jako prevence či léčba rakoviny.
To, že je zelenina a ovoce zdravé, ví každé dítě školou povinné. Věděli jste ale, že vašemu zdraví může velkou službu prokázat i běžně užívané koření?
1. Kari
Zázračnou
složkou kari je podle vědců
především kurkuma, která
kari dodává typicky žlutou
barvu. Vděčí za to
kurkuminu, který blokuje
rakovinné bujení. Výzkum
provedený v roce 2007, který
byl zveřejněn v British
Journal of Cancer, prokázal
pozitivní vliv kurkuminu při
léčbě rakoviny jícnu. Vědci
zjistili, že likvidace
rakovinových buněk začíná
už čtyřiadvacet hodin po
konzumaci kurkuminu. Pozitivní
vliv kurkuminu se projevil i při
rakovině tlustého střeva,
prsu, prostaty a plic.
2. Rozmarýn
Pokud
použijete při přípravě
masa rozmarýn, snížíte tím
množství rakovinotvorných látek
(heterocyklických aminů)
vznikajících při vaření.
K tomuto závěru dospěli vědci,
kteří svůj výzkum zveřejnili
na počátku letošního roku
v magazínu Journal of Food
Science. Kromě
toho rozmarýn pomáhá zvyšovat
aktivitu detoxifikačních
enzymů a jeho kladný vliv se
projevil i v boji proti
rakovině prsu a kůže.
3. Bazalka
Bazalka
je odborníky doporučována
jako prevence rakoviny prsu.
Vyplývá to z výzkumu, který
si v roce 2006 nechala
zpracovat American Association
for Cancer Research (AACR). V
tomto koření se totiž nachází
silné antioxidanty, protizánětlivé,
antimikrobiální a protiplísňové
složky. Bazalka
se osvědčila i v časných
stádiích rakoviny prsu, kdy
zpomalovala růst tumoru.
Pozor však, řeč je o
bazalce posvátné (Ocimum
sanctum) a nikoli u nás běžnější
bazalce pravé (Ocimum
basilicum). Bazalka posvátná
má o něco výraznější a
ostřejší chuť a je běžně
k dostání v zahradnictvích.
4. Chilli papričky
Vědci
z Nottingham University už v
roce 2007 zjistili, že
kapsaicin obsažený v chilli
papričkách může za určitých
okolností zabíjet rakovinové
buňky. Molekuly kapsaicinu se
dokáží navázat na
rakovinové buňky a
odstartovat u nich sebezničující
proces. Ke
zmenšení tumoru došlo v případě
rakoviny plic a slinivky. Jako
prevence se osvědčily chilli
papričky i u rakoviny žaludku. Podle
studie z letošního roku,
kterou provedl National Cancer
Institute, je však konzumace
chilli papriček nevhodná v
počátečních stádiích
melanomu. Kapsaicin totiž údajně
růst kožních nádorů
urychluje.
5. Kmín
Kmín
zaujímal po staletí důležité
místo v medicíně Asie,
Evropy i Afriky. Používal se
zejména proti nadýmání,
vysokému krevnímu tlaku a na
podporu ledvin. Jenže výzkum
provedený v roce 2009 v
Kimmel Cancer at Jefferson ve
Filadelfii zjistil, že kmín
je i velmi silným
antioxidantem a dosahuje zajímavých
výsledků v boji proti
rakovině. Vědci
jeho příznivý vliv
potvrdili u rakoviny tlustého
střeva, rakoviny prsu, stejně
jako u rakoviny slinivky.
6. Zázvor
Zázvor by do svého jídelníčku měly zařadit především ženy. Podle vědců z University of Mochigan Comprehensive Cancer Center je totiž zázvor nedostižným prostředkem v prevenci i boji s rakovinou vaječníků.
Dokáže nejen účinně zabránit jejímu rozvoji, ale doposud provedené výzkumy ukazují, že umí zpomalit i rychlost rakovinového bujení.
7. Skořice
Skořice
je jedním z nejstarších koření
v lidské historii. Zmiňuje
se o ní dokonce i bible a po
staletí se používala nejen
jako koření, ale i jako lék.
Vědci ale teď zjistili, že
skořice obsahuje naprosto výjimečné
množství antioxidantů. Ceněná
je zejména pro svůj obsah
polyfenolů. Pokud byste
porovnali stejnou hmotnost borůvek
a skořice, skořice jich
obsahuje pětadvacetkrát více. Nejenže
tak skořice působí jako
prevence proti rakovině, ale
navíc dokáže potlačovat i
rakovinové bujení. Dokáže
totiž blokovat takovou
angiogenezi, tedy novotvorbu
krevních kapilár, které dodávají
tumoru živiny a kyslík potřebné
k jeho růstu.
Nové koření je úspěšné v prevenci rakoviny
Tato přísada ulevuje od příznaků menopauzy, tlumí bolesti, podporuje hubnutí a snižuje riziko rakoviny.
Uvedená ingredience nebojuje jenom proti menopauze, neboť představuje také prevenci rakoviny. Konkrétně pak té, jež postihuje ňadra, žaludek a tlusté střevo. Prokázalo to mnoho na sobě nezávislých studií, které hlavní zásluhy připisují obsaženým sloučeninám, jako je eugenol, quercetin, kyselina gallová a ericifolin. Sluší se zmínit, že nové koření vyniká i antimikrobiálními a protiplísňovými vlastnostmi, přičemž tlumí bolesti, snižuje záněty, podporuje hubnutí a harmonizuje porouchané trávení.
Překvapivé potraviny, které chrání mozek: čokoláda a litry kafe
Vhodně zvolená strava hraje v lidském životě zásadní úlohu. Může zabránit srdečním onemocněním, vysokému krevnímu tlaku i rakovině. Konzumací určitých potravin však můžete zlepšit i mozkovou činnost a předejít vzniku Alzheimerovy choroby.
Ačkoli v současné době stále nemáme lék, který by dokázal vyléčit Alzheimerovu nemoc nebo demenci, existují potraviny, které v celkovém zdraví naší mysli hrají pozitivní roli.
Alzheimerova asociace mezi ně řadí stravu, která snižuje riziko srdečních onemocnění a cukrovky, podporuje dobrý průtok krve do mozku a neobsahuje příliš tuku a cholesterolu.
Seznamte se s deseti potravinami, které udrží mysl svěží.
Jablka
Důvod,
proč schrupnout tolik doporučované
jedno jablko denně? Jablka
obsahují rostlinný
antioxidant flavonoid
kvercetin, který udržuje
zdravé duševní pochody tím,
že ochraňuje mozkové buňky. Podle
vědců z Cornellské
univerzity kvercetin chrání
mozkové buňky před útoky
volných radikálů, které
mohou poškodit vnější obal
složený z jemných neuronů.
To může následně vést ke
kognitivnímu poklesu. Jablka Pro
dostatečný příjem této přírodní
substance konzumujte jablka i
se slupkou.
Skořice
Beta-amyloidové
plaky, někdy také nazývané
senilní plaky, jsou jedním z
hlavních znaků Alzheimerovy
nemoci. Dalším znakem jsou
neurofibrilární klubka
obsahující hyperfosforylový
protein tau. Dosud
probíhající výzkum z
Kalifornské univerzity v
Santa Barbaře zatím odhalil,
že dvě složky ve skořici -
proantocyanidin a
cinnamaldehyd - mohou zničit
tyto nebezpečné tau
proteiny. I když výzkum ještě
není dokončen, určitě nemůže
být na škodu posypat si skořicí,
která je rovněž významným
antioxidantem, jogurt nebo
ovesnou kaši.
Čokoláda
Jistě
už jste slyšeli o pozitivních
účincích čokolády na
zdraví. Mezi klady patří snížení
krevního tlaku, rizika srdečních
onemocnění i odvrácení
deprese. Čokoláda však také
podle vědců dokáže udržet
vaši mysl zdravou a bystrou a
snižuje riziko vzniku
demence. Studie
z roku 2009 zjistila, že pouhých
10 gramů kvalitní hořké čokolády
denně pomáhá chránit před
ztrátou paměti způsobenou věkem.
Lékařští experti dávají
tento jev do souvislosti s
obsahem polyfenolů v kakau,
které podporují průtok krve
do mozku.
Špenát
Tato
listová zelenina je plná živin,
které vás mohou ochránit před
demencí. Jsou to především
foláty, vitamín E a vitamín
K. Jen půl šálku vařeného
špenátu obsahuje třetinu
doporučené denní dávky folátu
a pětkrát vyšší množství
vitamínu K, než denně potřebujete. Neurologická
studie z roku 2006 odhalila,
že pouhé tři porce listové
zeleniny nebo zeleniny sytých
barev denně může pomoci snížit
riziko kognitivního poklesu až
o 40 procent. Vitamíny E a K
jsou rozpustné v tucích,
proto si špenát nezapomeňte
pokapat třeba olivovým
olejem.
Káva
Kafaři
mají další důvod, proč
neskoncovat se svým
zlozvykem. Nedávná finská
studie, které se zúčastnilo
1 400 dlouhodobých pijáků kávy,
odhalila, že lidé, kteří
pijí tři až pět šálků
denně, ve svých čtyřiceti
až padesáti letech snižují
své šance na vyvinutí
Alzheimerovy choroby až o 65%
v porovnání s těmi, kdo pijí
méně než dva šálky. Dobře
našlehané mléko musí mít
hustou konzistenci bez bublin. Vědci
věří, že za ochrannými účinky
kávy stojí kofein a velké
množství antioxidantů, které
káva obsahuje.
Extra panenský olivový olej
ADDL
(B-derived diffusible ligands)
jsou neurotoxiny, neboli
mozkové jedy, které se podílejí
na ztrátě paměti a přispívají
ke vzniku Alzheimerovy
choroby. Tyto molekuly ničí
neurony v hipokampu (paměťové
centrum mozku) a člověku pak
přestává sloužit paměť. Podle
studie expertů z Monellské a
Severozápadní univerzity ve
Spojených státech může
extra panenský olivový olej
bojovat proti ADDL. Tento olej
obsahuje přirozeně se
vyskytující složku zvanou
oleocanthal, která by v
budoucnu mohla být používána
v lécích proti Alzheimerově
chorobě.
Ostružiny
Jak
stárneme, je pro nás čím dál
těžší učit se nové věci,
jako je třeba nový tanec
nebo cizí jazyk. Mozkové buňky
podléhají zánětům a přestávají
pracovat tak, jak by měly.
Ostružiny však mohou jejich
práci podpořit, neboť
obsahují antioxidanty známé
jako polyfenoly, které ničí
záněty a podporují
komunikaci mezi neurony. Podle
studie Tuftské univerzity z
roku 2009 tak ostružiny mohou
zlepšovat naši schopnost vstřebávat
nové informace.
Kari
Voňavé
kari koření obsahuje složku
příbuznou zázvoru, která
se nazývá turmerik. Tato látka
je zvláště bohatá na
kurkumin, který podle expertů
z Centra pro výzkum
Alzheimerovy nemoci z
Kalifornské univerzity v Los
Angeles dokáže zabránit
vzniku Alzheimerovy choroby a
to hned několika způsoby. Nejen
že blokuje tvorbu beta
amyloidových plaků, ale také
bojuje se záněty. Dokáže
rovněž snižovat hladiny
cholesterolu, který ucpává
artérie, čímž se snižuje
tok krve do mozku.
Šťáva z hroznového vína
Vědci zabývající se Alzheimerovou chorobou často říkají, že co je dobré pro srdce, je dobré i pro mozek. Nové výzkumy opravdu dokazují, že ty samé polyfenoly obsažené v červeném víně a šťávě z hroznového vína mohou podporovat zdravé srdce, ale rovněž mohou pomáhat při udržení zdravé mysli.
Hrozen vína
Vědci
z lékařské fakulty na
univerzitě v Cincinnati podávali
po dobu tří měsíců dvanácti
starším lidem s klesající
pamětí denní dávku hroznového
džusu nebo placebo nápoj.
Poté zjistili, že se
dobrovolníkům, kteří pili
hroznový džus, značně zlepšila
jejich prostorová paměť a
verbální učební
dovednosti. Lékaři
věří, že stejně jako u
ostružin, i polyfenoly z
hroznového džusu zlepšují
komunikaci mezi mozkovými buňkami.
Losos
Další potravina, která dokáže ochránit nejen vaše srdce, ale i šedou hmotu mozkovou. Losos je významným zdrojem DHA, která patří mezi převládající omega - 3 mastné kyseliny v mozku. Lékařští experti věří, že DHA dokáže chránit před Alzheimerovou chorobou.
Losos je navíc přírodním zdrojem těžko dostupného vitamínu D, který podle vědců rovněž může bojovat proti kognitivnímu poklesu. Letošní studie publikovaná v Archives of Internal Medicine odhalila, že starší lidé, kterým chybí vitamín D, mají o 40% vyšší pravděpodobnost, že budou trpět ztrátou paměti způsobenou věkem.
Koření - zabiják bakterií
Kdo své jídlo koření, žije zdravěji. Vědci z Cornelove univerzity testovali reakci 30 škodlivých druhů bakterií včetně salmonely a přišli na to, že nejen česnek je vynikajícím zabijákem bakterií.
Koření
Stupeň
ničení
baktérií
cibule
česnek,
oregano 100%
tymián
92%
hřebíček 86%
bobkový
list 82%
rozmarýn,
majoránka,
horčice
75%
máta
63%
šalvej 58%
bazalka, petržel
50%
zázvor 36%